Riktig legemiddelbruk hos personer med utviklingshemming - det gjelder livet

Header image KI-generert bilde

Forskning viser at legemiddelrelaterte uønskede hendelser kan gi utfordrende atferd hos personer med utviklingshemming. Dette har vist seg å bli bedre hvis man foretar dosereduksjon, seponering av medikamenter og/eller avmedisinerer uønskede legemidler (Deutsch & Burket, 2021). Et pågående tjenesteutviklingsarbeid ved Nordlandssykehuset viser at farmakogenetisk testing (CYP-testing) av personer innen alderspsykiatrisk omsorg, inkludert personer med utviklingshemming har gitt bedre treffsikkerhet i legemiddelbehandlingen slik at et gitt legemiddel ikke gis hvis personene ikke har enzymene som trengs for at legemiddelet skal virke, eller dosen justeres slik at unødige bivirkninger unngås (Steien, 2020). Vi har god forskningsbasert kunnskap om legemiddelhåndteringsprosessen i sykehus og sykehjem, men har lite eller ingen forskning fra tjenester til personer med utviklingshemming (Sheerin et al., 2021). Det er nødvendig med mer kunnskap om hvordan kommuner kan tilrettelegge for riktigere legemiddelbruk for disse personene. Forskning på hvilke særegne utfordringer og løsninger som må utvikles for psykisk utviklingshemmede er derfor nødvendig for å lykkes med innovasjonen. Dette innebærer å involvere personene med utviklingshemming, ta hensyn til deres mentale og fysiske utfordringer, slik at legemiddelbehandlingen kan bli så trygg og effektiv som mulig. Per i dag har vi svært lite forskningsbasert kunnskap om dette i Norge.

Innovasjonsprosjektet "Riktig legemiddelbruk hos personer med utviklingshemming det gjelder livet" tar utgangspunkt i de ansattes opplevelse at det utfordrende å få til optimal legemiddelhåndtering for personer med utviklingshemming, da det forekommer mye endringer i medisinlistene. En annen utfordring er manglende kunnskap om hvordan pasientgruppen omsetter medisiner eller hvordan man skiller bivirkninger av medisiner fra symptomer på sykdommer. Ansatte forteller også at pårørende må oppdatere de ansatte om endringer i medisinlistene. Dette gjelder både for voksne som bor fast i bolig og barn som er på avlastning i kommunen. Innovasjonsideen er å utvikle/videreutvikle: * Legemiddelhåndtering: Samkjøre rutiner, prosedyrer og arbeidsprosesser som ivaretar alle sider ved legemiddelbruk, legemiddelhåndtering, og kommunikasjon mellom omsorgsledd for personer med utviklingshemming. * Legemiddelterapi: Kartlegge forskrevne medisiner og samle kunnskap om utfordringer knyttet til medisinbruk som denne gruppen har. Basert på dette vil vi utvikle nye metoder for legemiddelsamstemming, legemiddelgjennomgang, samt testing av leverenzymer for å kunne optimalisere valg av legemiddel og dosering. * Nytt rammeverk for trygg legemiddelbruk i miljøtjenesten Innovasjonsideen er å utvikle ny verdifull kunnskap til Vestvågøy kommune, i og med at kommunen i 2022 har startet planleggingen av 20 nye boliger for personer med utviklingshemming som skal ferdigstilles i desember 2025. Forskning vil bidra med essensielle innspill til hvordan de nye boligene tilrettelegger for håndtering og digitalisering av legemiddelhåndtering og optimalisering av medisinbruk blant personer med utviklingshemming. Vi planlegger derfor for at innovasjonen skal skje i tett samarbeid internt i kommunen, med utbyggere, og næringsaktører av digitale løsninger som kan imøtekomme de utfordringer de involverte, brukere, pårørende, helsepersonell og fastleger har innenfor områdene.


Innovasjonsideen er å utvikle verdifull ny kunnskap om trygg medisinbruk hos personer med diagnosen Psykisk utviklingshemming. Hovedmålet er å utforme et rammeverk (rutiner og prosesser) som sikrer trygg medisinbruk og gir kvalitativt bedre tjenester for personer med utviklingshemming. Sekundære mål er at ansatte vil oppleve bedre sikkerhet når de arbeider med medisiner, og samhandle bedre med personer med utvikliongshemming  og deres pårørende ved å ta i bruk digitale støttefunksjoner. Innovasjonsideen er spesielt å utvikle/forbedre følgende: 1) Legemiddelhåndtering: Koordinering av rutiner, prosedyrer og arbeidsprosesser knyttet til alle områder ved medisinbruk, legemiddelhåndtering og kommunikasjon mellom omsorgsenheter for personer med utviklingshemming. 2) Medisinbehandling: Gjennomgang av foreskrevne medisiner og innsamling av kunnskap om utfordringer knyttet til medisinbruk i denne gruppen. Basert på dette vil vi utvikle nye metoder for legemiddelsamstemming, legemiddelgjennomgang 3) Nytt rammeverk for trygg medisinbruk i samfunnsbaserte tjenester for personer med utviklingshemming.


Start: juli 01. 2023
Slutt: juni 30. 2027

Kategorier: Faglig utviklingsarbeid
Disipliner: Samfunnsmedisin, sosialmedisin
Nøkkelord: Psykisk utviklingshemming




Finansiering:

Norges forskningsråd


Medlemmer:

Solrun G. Holm
Berit Harriet Mosseng Sjølie
Benedikte Olavsen
Elin C. Lehnbom
Mads Tangen
Trude Hartviksen
Bjørn-Eirik Johnsen
Kjell H. Halvorsen
Beate Garcia
Guro Forsdahl
Granås Anne Gerd