Disputas Kia Krarup Hansen

Master of Science Kia Krarup Hansen disputerer for ph.d.-graden i humaniora og samfunnsvitenskap og vil offentlig forsvare avhandlingen: "In the Smoke of the Lávvu - Two Ways of Knowing Reindeer Meat Smoking"
Avhandlingen er tilgjengelig her!
Prøveforelesning over oppgitt emne holdes kl. 10:15 på SVHUM B-1005:
"Hva regnes som evidens? Etiske og metodiske perspektiver på forskning om tradisjonsmat og moderne teknologi"
Prøveforelesningen vil bli strømmet/the trial lecture will also be streamed.
Disputasen starter kl. 11:15, samme sted og vil bli strømmet her
Opptak av disputasen vil være tilgjengelig i en måned.
A recording of the disputation will be available for one month.
Populærvitenskapelig sammendrag av avhandlingen:
I generasjoner har samiske reineiere brukt sitt tradisjonelle samiske telt, lávvuen, til røyking av reinkjøtt, for konserving og tilføring av en unik smak.
– Men allerede første gang jeg møtte reineier Inger Anita Smuk skjønte jeg at deres samiske tradisjonelle kunnskap om lávvu-røkt reinkjøtt ikke er kjent blant de fleste matforskere. Dette ble begynnelsen på min doktorgrad om ulik kunnskap om røkt reinkjøtt, der jeg innsamlet data i samarbeid med et tverrfaglig forskningsteam og samiske reineiere.
I forskningen på røyking av mat, viste det seg at den samiske røykepraksis var lite nevnt.
– Det var som om den samiske kunnskapen var gått opp i røyk!
Derimot har mange matforskere beskrevet hvordan inntak av røkt mat kan være kreftfremkallende hos oss mennesker. Tidligere studier har indikert at samiske reineiere har større forekomst av magekreft. Derfor er det alarmerende at tidligere forskning på røkt mat har unnlatt å inkludere kunnskap om de faktiske private samiske praksiser som er i bruk i dag, slik som eksempelvis lávvu-røyking.
I samproduksjon med forskere og reineiere, utviklet vi et innovativt lávvu-laboratorie. Dette for å dokumentere den tradisjonelle samiske lávvu-røykingen, samt å undersøke mulige skadelige stoffer i reinkjøtt røkt ved bruk av ulike tresorter.
I lávvu-laboratoriet beskrev reineierne hvordan deres praksis avhenger av lávvuen og veden og hvordan disse påvirker røyken og kjøttet. Forskerne tok prøver av det røkte reinkjøtt for kjemisk analyse.
– Ved å forske sammen kunne reineierne og forskerne diskuterer forskjellene og fordelene ved hver av deres unike forståelse av røykingen.
Mesteparten av det tradisjonelle røkte reinkjøtt som ble analysert i lávvu-laboratoriet hadde lavere nivåer av kreftfremkallende stoffer (også kjent som PAH – Polysykliske Aromatiske Hydrokarboner) enn det som er anbefalt av EU for å ivareta matsikkerheten. Men reinkjøtt røykt med bjørkekvister og spesielt røykt reinsdyrfett hadde svært høye nivåer av PAH.
– Ved å fyre med sejletre eller bjørkevedstokker–ikke bjørkekviste–samt ved å røyke magert kjøtt eller ikke spise røkt reinfett kan man unngå de skadelige effektene av lávvu-røyking.
Denne doktorgraden viser hvor avgjørende det er å forstå matrøyking både som en matforsker og som en reindriftsutøver. Får å fremme sunt røkt reinkjøtt og bevare urgamle mattradisjoner er det viktig å inkludere både vitenskapelig og tradisjonell kunnskap.
– I fremtidig forskning, lovverk, og matkontroll, bør en derfor søke å inkludere og bygge bro mellom den forskningsbaserte kunnskapen og den samisk tradisjonelle mat-røyke-praksisen som inntil denne studien har vært skjult i private samiske reindriftshjem.
Hovedveileder
førsteamanuensis Camilla Brattland, UiT Norges arktiske universitet
Biveiledere
professor Turid Moldenæs, UiT Norges arktiske universitet
professor Svein Disch Mathiesen, Samisk høgskole
Bedømmelseskomité
prosjektkoordinator ph.d. Lena Nilsson, Umeå Universitet -1.opponent.
avdelingsleder dr.scient. Anne Ingeborg Myhr, Norce - 2. opponent.
professor dr. polit. Hans-Kristian Hernes, UiT Norges arktiske universitet - leder av komité
Disputasleder
instituttleder Tor Ivar Handstad, Institutt for samfunnsvitenskap, UiT Norges arktiske universitet
De som ønsker å opponere ex. auditorio, kan sende en e-post til leder av disputas innen kl. 13:00 disputasdagen: tor.ivar.hanstad@uit.no