Elen Krogh Ravna vant Árdnaprisen 2025
Elen Krogh Ravna mottok Árdnaprisen og 10 000 kroner under den samiske festivalen Riddu Riđđu.

Árdnaprisen deles ut hvert år til den masteroppgaven ved et av UiTs masterprogrammer som best omhandler et samisk eller urfolksrelatert tema. Det er i år niende gang prisen deles ut.
Det var seks nominerte kandidater til prisen, fra fagene urfolksstudier, grunnskolelærerutdanning, lektorutdanning, historie og idrettsvitenskap.
Nytenkende og viktig
Vinneren av Árdnaprisen 2025 er Elen Krogh Ravna, får prisen for sin masteroppgave i urfolksstudier med tittelen «Here we are just inside-out gáktis». An analysis of community, belonging, and young Sámi women’s society engagement.
I nominasjonen trekkes dette fram:
Ravna har arbeidet frem en nytenkende og viktig masteroppgave, med et tema som er svært viktig for samiske og urfolksrelaterte pørsmål. Hennes master har tatt for seg Fovsen-aksjonene i 2023, hvor sivil ulydighet ble brukt som måter å vise motstand mot menneskerettighetsbrudd overfor reindriftsdistriktet Fovsen-Njaarke Sijte.

Masteroppgaven inneholder en kvalitativ studie om unge samiske kvinners deltakelse i Fovsen-aksjonene, og deres samfunnsengasjement ved hjelp av medborgerskap og birget som teoretisk rammeverk. Ravna har gjennomført intervjuer med unge samiske kvinner som har deltatt i Fovsen-aksjonene.
Funnene i masteroppgaven omhandler hvordan et inkluderende samisk fellesskap er viktig for forskningsdeltakerne, både for kulturell sosialisering og for å håndtere det å være en minoritet. Ravna viser videre hvordan forskningsdeltakernes engasjement er basert på en dimensjon av omsorg, og hvordan Fovsen-aksjonene skapte et inkluderende samisk fellesskap som var preget av gjensidig omsorg.
Gjensidig omsorg er, ifølge Ravna, viktig for trivselen til det samiske samfunnet, det samiske fellesskapet og den samiske medborgeren. Studien anses å være et viktig bidrag til nyere samisk og urfolkskunnskap, knyttet til kvinnelig aktivisme som en arena for felleskap og rettighetskamp. Særlig vil vi trekke frem Ravnas bruk av medborgerskap (citizenship) og care som teoretiske dreiningspunkter, dette er inspirerende og nytenkende innenfor samisk forskning.
Komiteen besto av førsteamanuensis Åse Mette Johansen, Institutt for språk og kultur, og professor Ana Luisa Sanchez Laws, Senter for fredsstudier / Senter for samiske studier. Professor Torjer Olsen, Senter for samiske studier, har vært fasilitator.
To kandidater får hederlig omtale
Jeanette Olsen Vollstad, får hederlig omtale for sin masteroppgave i begynneropplæring i norsk med tittelen «Buorre Beibi» - En kvalitativ undersøkelse av førsteklassingers språklige samhandlinger og språkholdninger etter innføring av nordsamisk i skolehverdagen. Juryen peker på at oppgaven både har høy faglig kvalitet og er relevant for praktisk arbeid i skolen og for et bredere politisk arbeid med forsoning i samfunnet.
Veronica de Grandis, for sin masteroppgave i urfolksstudier med tittelen The intersection between disability and minority rights in Sápmi. An analysis of the right to education for Sámi disabled persons. Studien anses å være et viktig bidrag til nyere samisk kunnskap og critical disability studies, knyttet til funksjonshindring og retten til å delta i samisk kulturutøvelse og språkopplæring.