Kurs om bruk av sopp – til matlaging og medisinske formål / Course on edible, medicinal and poisonous mushrooms

NORSK:
Ønsker du å lære om hva som skiller spiselige fra giftige sopp eller hvordan sopp kan brukes til medisinske formål? Høsten 2025 holder University of Novi Sad et kurs hvor du kan bygge din egen kunnskap om en organisme som har en viktig rolle både innen ernæring og i økosystemer.
ENGLISH:
Do you want to learn about what distinguishes edible from poisonous mushrooms or how fungi can be used for medicinal purposes? This autumn, the University of Novi Sad is holding a course where you can build your own knowledge about an organism that plays an important role nutritionally and in ecosystems.
NORSK:
Dato: 25. september 2025 (kl. 16:00) – 5. oktober 2025 (kl. 19:00)
Sted: Novi Sad, Serbia
Vertsuniversitet: Universitetet i Novi Sad (UNS)
Type arrangement / modus: Kombinert kurs
Målgrupper: Bachelor – og masterstudenter, stipendiater
Varighet: Opptil 1 måned
Dokumentasjon av deltakelse: Karakterutskrift - 5ECTS
Språk: Engelsk
Vurdering av søkere: Kvalitativ vurdering
Antall ledige plasser: 30
Deltakelse kvalifiserer til internasjonalt sertifikat: Ja
Evalueringskriterier: 100 % - motivasjon
NB: De som får tilbud om plass på kurset vil tildeles et stipend på 1258 Euro.
Søknadsfrist: 22. juni 2025 (23:59)
Kursmål:
Dette kurset har som mål å gjøre studentene kjent med hvordan sopp tas i bruk i ernæring og medisin og som mikroorganismer som kan produsere skadelige giftstoffer. Studentene vil lære om de grunnleggende morfo-anatomiske egenskapene til spiselige sopper, deres ernæringsmessige verdi, viktige arter med medisinsk verdi og giftige arter, kjemien bak giftstoffer, forgiftningssymptomer og førstehjelpstiltak.
Teoretiske emner:
Livsstrategier og økologiske roller til sopp. Ernæringsmessige og medisinske egenskaper til sopp (f.eks. antidiabetisk, nevrobeskyttende, immunmodulerende, antimikrobiell, antitumor). Bioaktive forbindelser i sopp: kjemi og aktivitet. Viktige spiselige og kommersielt dyrkede sopparter. Regler for innsamling og tilberedning av spiselige sopper. Identifikasjon av spiselige og giftige arter. Sopptoksiner: mekanismer, forgiftningssyndromer og behandling (f.eks. phalloidin, orellanin, gyromitrin, muskarin). Giftige stoffer i ville sopper (f.eks. tungmetaller, radioaktive elementer).
Praktiske aktiviteter:
Kursprogram, klikk her.
Innhold og metodikk:
Teori:
Praksis:
Kursprogram, klikk her
ENGLISH:
Date: Sep 2025 (16:00) - 5 Oct 2025 (19:00)
Location: Novi Sad, Serbia
Host university: University of Novi Sad (UNS)
Type of event / Mode: Blended course
Target groups: Master students, PhD students, Undergraduate students
Duration: Up to 1 month in length
Recognition: Transcript of records – 5 ECTS
Language: English
Recruitment of participants: Qualitative Assessment
Number of open spots: 30
Is eligible to international certificate: Yes
Evaluation criteria: 100% - Motivation
Note: Those who are offered a place on the course will be awarded a grant of 1,258 Euros.
Application deadline: 22 June 2025 (23:59)
Course Objective:
This course aims to familiarise students with the significance of mushrooms as both beneficial organisms used in nutrition and medicine (functional food) and as microorganisms capable of producing toxins harmful to human health. Students will learn about the basic morpho-anatomical features of edible mushrooms, their nutritional value, key medicinal and toxic species, the chemistry of toxic substances, poisoning syndromes, and first aid measures.
Theory Topics:
Practical Activities:
Fieldwork - identification of edible and poisonous mushrooms and proper collection techniques.
Laboratory work - species determination, conservation, preparation of tinctures and beverages, first aid procedures, and treatment for poisoning.
Course program, click her