Resilient North

– Det er viktig med kunnskap om hvordan å sløye fisk. Hvordan å oppbevare fersk fisk. Hvordan å dyrke egne grønnsaker.

Hva skal vi spise hvis det blir krise? UiT-forsker Magritt Brustad gir deg noen av svarene i UiTs nettmagasin Labyrint.

Magritt Brustad
Det er ikke lett å være bonde i Norge i dag. – Politikerne bør ta bedre vare på matprodusentene i landet vårt, mener Magritt Brustad. Foto: Jørn Berger-Nyvoll

I gamle dager høstet man mer fra naturen her i nord. Både ved å dyrke grønnsaker, ha husdyr, og drive med jakt og fiske. Og det var vanlig å lagre mat i spiskammers eller i kjelleren.

Ungene hadde potetferie, slik at de kunne hjelpe til med å høste poteter.

I dag får vi maten vår fra butikken. Og det fins mat nok i verden. Nå handler det om at det må være gode nok forsyningslinjer, slik at maten kommer frem til oss der vi bor.

– Vi er rigget ganske sårbart her i nord. Vi er avhengig av veier og infrastruktur. Lageret vårt er nemlig i trailere, forklarer Magritt Brustad.

Les hele saken på UiT Labyrint: