spring 2026
BIO-1601 Innføring i mikrobiologi - 5 stp

Type of course

Emnet kan tas som enkeltemne.

Admission requirements

Generell studiekompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav:

Matematikk R1 eller matematikk S1+S2 og i tillegg ett av følgende programfag:

  • Matematikk (R1+R2)
  • Fysikk (1+2)
  • Kjemi (1+2)
  • Biologi (1+2)
  • Informasjonsteknologi (1+2)
  • Geofag (1+2)
  • Teknologi og forskningslære (1+2)

Søknadskode 9197 enkeltemner i realfag.


Course overlap

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

MBI-1001 Celle- og molekylærbiologi 5 stp
BIO-2019 Mikrobiologi og molekylære metoder 5 stp

Course content

Emnet gir studenter innen biofag en innføring i sentrale mikrobiologiske temaer. Disse inkluderer mikroorganismenes evolusjon, deres struktur og biologi, mikrobiell vekst og kontroll av denne (herunder bruk av antibiotika), virus partiklenes struktur og infeksjonsprosesser. Emnet dekker mikroorganismenes rolle i miljø, global stoffomsetting og bruksområder i teknologi og produksjon. Videre behandles sykdomsfremkallende interaksjoner mellom mikroorganismer og menneske og de mest sentrale antimikrobielle immunmekanismene. Gjennom laboratorieøvelser gis det trening i sentrale teknikker som rendyrking, isolering og mikroskopering og man studerer bakterievekst og hvordan denne påvirkes av antimikrobielle faktorer.

Objective of the course

Ved fullført emne skal studenten:

Ha kunnskap om:

  • Inndelingen av «livets tre» i 3 domener og de viktigste strukturelle forskjellene mellom Archaea, Bakterier og Eukaryoter.
  • Forskjellige hovedstrukturer hos prokaryote celler og oppbygningen av viktige strukturelle elementer på cellas overflate, i celleveggen, membraner / transportsystemer og cytoplasma.
  • Sentrale temaer innen virusbiologi, som struktur, formering, virusinfeksjoner og dyrking av virus.
  • Prokaryot celledeling og de miljømessige rammebetingelsene for mikrobiell vekst.
  • Mikrobenes rolle i global stoffomsetting og biogeokjemiske prosesser og hvilken innvirkning disse har på klima
  • Hvordan mikroorganismer kan brukes av menneske i produksjon av mat, materialer og legemiddel. Bruk av mikroorganismer som verktøy i forskning og som middel i miljøtiltak.
  • Interaksjoner mellom menneske og mikroorganismer og de mest sentrale immunologiske mekanismene som er involvert.

Ferdigheter:

  • Praktisk erfaring med dyrking av mikroorganismer på fast og flytende medium
  • Påvisning og isolering av mikroorganismer ved bruk av prøvetaking, fortynning og anriking.
  • Mikroskopering
  • Cellefarging teknikk, herunder Gram test
  • Flere metoder for måling av kulturtetthet. Kartlegging av vekst med hjelp av vekstkurve. Utregning av generasjonstid.
  • Gjennomføre antibiotika følsomhet test.

Generell kompetanse

  • Planlegge og gjennomføre forsøk som har mange trinn og strekker seg over flere dager.
  • Registrere og tolke resultater. Analysere for eventuelle feilkilder.
  • Utforme og ferdigstille lab journaler. Velge relevant måte å dokumentere resultater.
  • Sikkerhet ved arbeid på et laboratorium. Sterilteknikk.
  • Utføre forsøk individuelt og i gruppe.

Language of instruction and examination

Norsk

Teaching methods

Undervisningen består av 20 timer forelesinger, 10 timer kollokvier, 16 timer laboratorieøvelser.

Schedule

Eksamen

Vurderingsform: Varighet: Karakterskala:
Skriftlig skoleeksamen 3 Timer A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Laboratoriekurs Godkjent – ikke godkjent
Godkjent laboratorierapport Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

More info about the coursework requirements

Laboratoriekurset er obligatorisk og må være godkjent for å få gå opp til eksamen. Godkjenning krever at man har vært til stede på alle øvelsene og fått godkjent innleveringen av laboratoriejournal.

Godkjente arbeidskrav er gyldig i tre år.


Re-sit examination

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Earlier years and semesters for this topic