autumn 2025
BIO-3607 Matvaretrygghet - 10 stp

Type of course

Emnet er obligatorisk for studenter som ønsker sjømat som hovedtema i masterprogrammet for fiskeri- og havbruksvitenskap. Emnet er obligatorisk for masterprogrammet i akvamedisin. Emnet kan tas som enkeltemne.

Admission requirements

Bachelor i fiskeri- og havbruksvitenskap eller et biofaglig studieprogram.

Søknadskode 9371 enkeltemner på masternivå.


Obligatory prerequisites

FSK-1122 Biokjemi og mikrobiologi for fiskeri- og havbruksvitenskap

Course overlap

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

F-320 Matvaresikkerhet, teoretisk del 9 stp

Course content

Undervisningen omfatter sentrale problemstillinger når det gjelder matvaretrygghet. Dette inkluderer opptak, absorpsjon og eliminering av fremmedstoffer, generell toksikologi, toksisitetstesting og fastsetting av grenseverdier, samt vurdering og håndtering av risiko. Andre temaer vil være sykdomsframkallende mikroorganismer/agens som overføres via næringsmidler og hvordan tilstedeværelse av slike i matproduksjon kan unngås. I tillegg omhandles næringsmiddelrelaterte overfølsomhetsreaksjoner, naturlige toksiner, kontaminanter og tilsetningsstoffer (E-stoffer), inkludert matsminke. Mulig helserisiko ved "ny" mat som "funksjonell mat" og genmodifisert mat vil også bli diskutert.

Recommended prerequisites

BIO-2601 Generell mikrobiologi

Objective of the course

Kunnskap: Studentene skal ha:

  • innføring i toksikologi og fremmedstoffers påvirkning på menneskekroppen
  • kjennskap til risikovurdering i forbindelse med fremmedstoffer i næringsmidler
  • kjennskap til hvilke fremmedstoffer som kan anses å være en risiko i næringsmiddelsammenheng
  • kjennskap til begrepet normalmikrobiota, patogenitet og virulensfaktorer hos mikroorganismer og hovedtrekkene i kroppens forsvar mot invaderende mikrober
  • forståelse av distinksjonen mellom infektive og intoksikerende matvarebårne patogener og kunnskap om viktige representanter for begge kategorier

Ferdigheter: Studentene skal kunne

  • utføre utvalgte analysemetoder knyttet til matvaretrygghet og rapportere resultater fra slike analyser

Kompetanse: Studentene skal ha:

  • tilstrekkelig forståelse og kunnskap til å vurdere de aktuelle problemstillingene knyttet til matvaretrygghet som næringsmiddelindustrien jevnlig blir møtt med

Language of instruction and examination

Norsk.

Teaching methods

Forelesninger, laboratoriekurs og seminarer.

Schedule

Eksamen

Vurderingsform: Varighet: Karakterskala:
Skriftlig skoleeksamen 4 Timer A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Deltakelse på labkurs og godkjent labrapport Godkjent – ikke godkjent
Presentasjon Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Re-sit examination

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke består siste ordinære eksamen.
  • Earlier years and semesters for this topic