autumn 2025
FSK-1100 Fiskeri- og havbruksvitenskap - 10 stp

Type of course

Emnet er obligatorisk for bachelorprogrammet i fiskeri- og havbruksvitenskap. Emnet kan ikke tas som enkeltemne.

Course overlap

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

SVF-1512 Marin næringsutvikling 10 stp
SVF-1511 Fiskeriorganisering/-rett og næringsutvikling 5 stp

Course content

Emnet skal legge et grunnlag for utvikling av en tverrfaglig forståelse av fiskeri- og oppdrettsnæringen. Det vil bli gitt en historisk innføring i de norske marine næringenes utvikling, med vekt på organisering, rammebetingelser og forvaltning. Vilkårene for bærekraftig ressursutnytting innenfor fiskeri og oppdrett vil bli tematisert. Det vil videre bli presentert hvordan samspillet mellom ressursgrunnlag, teknologi, markeder, institusjoner, politikk og vitenskap har påvirket næringsutviklingen historisk innen fiskeri og oppdrett.

Objective of the course

Etter fullført emne skal studenten

Kunnskap:

  • ha grunnleggende kunnskap om hovedtrekkene i den historiske utviklingen og organiseringen av norsk fiskeri- og oppdrettsnæring, herunder samiske fiskerispørsmål.
  • kjenne til de grunnleggende institusjonelle rammebetingelsene for utvikling og verdiskaping i norsk sjømatnæring
  • ha kunnskap om fiskeri- og oppdrettsnæringens betydning i det norske samfunn
  • ha faglig kunnskap om de viktigste institusjoner og organisasjoner i tilknytning til fiskeri- og oppdrettsnæringen
  • ha grunnleggende kunnskap om miljømessige, sosiale, økonomiske og etiske aspekter for en bærekraftig utvikling av fiskeri- og oppdrettsnæringen

Ferdigheter:

  • kunne anvende kunnskaper og begreper om bærekraftig næringsutvikling i sjømatsektoren i forbindelse med diskusjoner og presentasjoner
  • kunne identifisere og drøfte temaer og konfliktspørsmål i aktuelle debatter om utviklingen i fiskeri, havbruk og andre marine næringer
  • være i stand til å finne fram til relevant faglitteratur, og på en selvstendig og kritisk måte kunne vurdere ulike kilder
  • kunne disponere og skrive oppgaver som tilfredsstiller kravene til en akademisk tekst
  • kunne arbeide individuelt og i grupper for å løse tverrfaglige problemstillinger

Generell kompetanse

Kandidaten

  • kunne redegjøre grunnleggende for organiseringen av marin næringsvirksomhet
  • kunne redegjøre for de norske marine næringenes plass i en internasjonal sammenheng
  • kunne drøfte fordeler og ulemper ved ulike tiltak med sikte på å utvikle og forvalte fiskeri- og oppdrettsnæringen på en bærekraftig måte
  • kunne betydningen av å samarbeide med andre og å kombinere ulike faglige tilnærminger i arbeidet for problemløsning i fiskeri- og oppdrettsnæringen 

Language of instruction and examination

Norsk

Teaching methods

Det legges vekt på studentaktive læringsmetoder. Undervisningen omfatter blant annet forelesninger, seminarer, studentpresentasjoner, ekskursjon, gruppearbeid og veiledning. I tillegg må det påregnes en betydelig andel tid til egne studier.

Schedule

Eksamen

Vurderingsform: Varighet: Karakterskala:
Skriftlig skoleeksamen 5 Timer A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Informasjonskompetanse (iKomp) Godkjent – ikke godkjent
Deltakelse i arbeid knyttet til ekskursjon Godkjent – ikke godkjent
Skriveseminar og gruppeoppgave Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

More info about the coursework requirements

Arbeidskravet i emnet består av tre deler som skal være bestått for å kunne gå opp til eksamen:

Del 1: Godkjent deltakelse i et skriftlig eller muntlig arbeid knyttet til studieplanfestet ekskursjon

Del 2: Obligatorisk deltakelse på skriveseminar og gjennomføring av en skriftlig gruppeoppgave, skrevet etter en vitenskapelig standard. Studentene vil bli inndelt i grupper av faglærer, og alle gruppedeltakerne må ha bidratt aktivt til gruppearbeidet og til den ferdige oppgaven


Re-sit examination

Det arrangeres kontinuasjonseksamen for studenter som ikke har bestått siste ordinære eksamen i dette emnet.
  • Earlier years and semesters for this topic